Quy hoạch giao thông

Đề xuất xây dựng đường ven sông đoạn từ cầu Tân Thuận Q4 đến cầu Sài Gòn (phía Bình Thạnh)


Предложеният крайречен път на Сайгон е от моста Тан Туан (район 4) до моста Сайгон (район Бин Тан) с дължина 6,4 км с много уникални архитектурни произведения по реката.

Предложеният крайречен „път на наследството“ е дълъг около 6,5 км, от моста Тан Туан до моста Сайгон. (Снимка: Chi Hung)
Предложеният крайречен „път на наследството“ е дълъг около 6,5 км, от моста Тан Туан до моста Сайгон. (Снимка: Chi Hung)

Според двама автори, включително TS-KTS. Льо Ван Нам (бивш главен архитект на град Хо Ши Мин; бивш председател на Асоциацията на архитектите на град Хо Ши Мин) и магистърска степен по KTS. Huynh Xuan Thu (бивш директор на Информационния център за планиране на град Хо Ши Мин) проведе проучване и предложи на градското правителство идеята за планиране и изграждане на “Riverside Park в сърцето на Сайгон – Пътят на наследството на град Хо Ши Минпътят от моста Tan Thuan (район 4) до моста Saigon (Binh Thanh).

Предложената зона е от страната на моста Tan Thuan (район 4) до моста Saigon (от страната на квартал Binh Thanh). Този крайречен път с много архитектурни произведения и градски пейзажи е класифициран като защитен, а отсреща е новата градска зона Thu Thiem с планиране на много зелени паркове и площади по поречието на река Сайгон, които ще се превърнат в цялостен зелен център на град Хо Ши Мин , чийто център е реката.

Двама предложени автори: TS-KTS. Le Van Nam (на снимката по-горе) и MSc-KTS. Huynh Xuan Thu
Двама предложени автори: TS-KTS. Le Van Nam (на снимката по-горе) и MSc-KTS. Huynh Xuan Thu

Архитекти. Льо Ван Нам каза, че това е страстно предложение от него и архитекта. Huynh Xuan Thu се надява, че градът скоро ще има инвестиционен план за изграждане и украсяване на парковата зона по поречието на река Сайгон в тази посока. „Река Сайгон трябва да бъде призната за най-важното материално и нематериално природно наследство на нашия град, особено важно централно пространство на града и дестинация за жителите на града. и туристи от цял ​​свят се възхищават на реката, прегледайте спомените на града и поглед към бъдещето“, арх. Чт изрази.

Скициране на “път на наследството”

Двамата автори казаха, че предложеният обхват на изследване е от моста Тан Туан (район 4) до моста Сайгон (окръг Бин Тан), дълъг около 6,5 км. На този крайречен маршрут се предлага да се планира и организира парк и обществено пространство по поречието на река Сайгон в рамките на 50 метра от защитния коридор на брега на реката, който е идентифициран в планирането като зелен парк и в същото време принадлежи към следното площи: публична земя, управлявана от държавата. Това са благоприятни фактори за осигуряване на пригодност на планирането и висока осъществимост.

Основните зони по крайречния маршрут включват: пристанищната зона на Сайгон (обществена земя, текущото състояние на пристанището и старите складови сгради са се влошили, на около 35 м от края на пристанището); Nha Rong Wharf зона (обществена земя, работи на 30-35 м от брега на реката, съществуващи градини); Район на кея Bach Dang (земя за паркиране, в момента с сгради за управление, кейове и някои временни съоръжения, 15-30 м широк); Район Ба Сон (инвестиционен проект във висока зона, 50 м крайречна паркова зона е обществена земя); Район Сайгон Пърл (инвестиционен проект във висока зона, 50 м крайречна паркова зона е обществена земя); Район Tan Cang (инвестиционен проект във висока зона, 50 м крайречна паркова зона е обществена земя)

de xuat xay dung duong ven song doan tu cau tan thuan q4 den cau sai gon phia binh thanh 13607 4

По протежение на този крайбрежен коридор в момента има много архитектурни произведения и градски пейзажи, които са класифицирани като консервационни, които могат да бъдат свързани в цялостното пространство и пейзаж на парка, добавяйки традиционни ценности, традиции и култура за парковото пространство, като например:

Пристанище Сайгон: от 25/7/1975 търговското пристанище Сайгон промени името си на пристанище Сайгон. Общата площ на пристанището е около 475 000 m2 с три котвени места за товарене и разтоварване с дължина на кея: кея Nha Rong (428 m), кея Khanh Hoi (1264 m), кея Tan Thuan (866,5 m). На 16 май 2009 г. град Хо Ши Мин започна да премества пристанищата в системата на пристанището Сайгон към пристанище Хиеп Фуок.

Пристанище Nha Rong: е проект за национално наследство. Това е мястото за показване на артефактите за президента Хо Ши Мин с темата „Привързаността на президента Хо Ши Мин към Юга и чувствата на южняците към президента Хо Ши Мин“. Nha Rong Wharf и историческите паметници Музеят на Хо Ши Мин са се превърнали в символи на град Хо Ши Мин.

Thu Ngu флагштокПостроен е от французите през октомври 1865 г. с първоначалното име Mât des Signaux, което означава “сигнален стълб” за кораби, влизащи и напускащи каналите в района на Сайгон – Gia Dinh. Оттогава стълбът на флага е претърпял 150 години с многократно влошаване и реставрация и е класиран като паметник на градско ниво през 2016 г. Работата сега е част от цялостното обновяване на парка Bach Dang wharf, с площ от 3530 площ на кампуса м2.

Парк Бах Данг: обща дължина от 1325 м, минаваща покрай река Сайгон. Хората от града построиха това място, за да отбележат героичните подвизи на армията и народа на Дай Виет в битката при Бах Данг срещу армията Нгуен – Монг в миналото (1288 г.).

Парк със статуи Tran Hung DaoПрез 1967 г. на това място е поставена статуята на Свети Тран Хунг Дао, създадена от скулптора Фам Тонг. Статуята на Hung Dao Dai Vuong е висока близо 6 метра, стояща върху платформа с триъгълна призма с височина близо 10 метра. Това е красив парк в централната част на много модерни сгради на града.

Мост Сай Гон: е мост с модерна архитектура, елегантна конструкция, свързан с много важни повратни моменти за развитие на града. От двете страни на моста има много красиви и големи паркове и цветни градини.

Мостът Тан Туан: е спасителен мост по маршрута север-юг на града, построен много рано, има красива архитектура, модерна бетонна конструкция, е атракция, свързана с парковете в подножието на моста, в хармония с градския речен пейзаж.

Военноморски парк: представлява малък парков участък, в който досега са разположени множество древни морски оръдия по брега на реката. Тази тема може да се използва в бъдеще за по-нататъшно развитие в сегмент от тематичен парк, където могат да бъдат подредени военноморски кораби в комбинация с традиционно образование за защита на морето и островите.

Район Ба Сон: има историческо значение и революционна традиция. Парковете по поречието на реката в този район могат да използват революционните традиционни ценности на работниците, запазените архитектурни произведения, съчетани в общото пространство на парка.

Запазените архитектурни произведения на улица Ton Duc Thang: Държавна банка, централа на фондовата борса в Хо Ши Мин, градска митница, хотел Majestic, музей Ton Duc Thang, щаб на командването на ВМС,…

Важни градски пространства: пространство на пешеходната улица Nguyen Hue, пространство на улиците Ham Nghi и Dong Khoi, парка Tran Hung Dao, пешеходната улица Ngo Van Nam…

Свързване на търговски центрове, речен туризъм

Според проучването на двамата автори по маршрута на парка са се оформили множество оживени търговски и сервизни центрове, удобни за пешеходци квартали и големи и модерни търговски зони, пешеходни улици Nguyen Hue, Dong Khoi, Ham Nghi; района на улиците Hai Ba Trung, Ngo Duc Ke, Thi Sach; район Vinhomes Ba Son; Район Сайгон Пърл; Район Vinhomes Tan Cang… Свързването на тези центрове с маршрута на парка ще предостави на жителите и посетителите широка гама от възможности и преживявания в модерно и привлекателно градско пространство.

Покрай реката има и много съществуващи и бъдещи туристически кейове, които могат да бъдат организирани: Vinhomes Park Marina, Saigon Pearl Station, Ba Son pier, Bach Dang bus station, Bach Dang high-speed pier, Saigon Cruise Station, Ben Nghe Passenger Port , Сай Гон – пристанище Кхан Хой, пристанище Сайгон.

„Оформянето на ивица от историческия централен парк на града по бреговете на река Сайгон, която е най-важният компонент в цялостното пространство за разходки в центъра на града, свързана с пешеходната улица Nguyen Hue в цялост, може да хармонизира, като пространството на традиционен и исторически речен пейзаж с красиви паркове и дървета за жителите на града, както и запознаването им с туристи от цял ​​свят.

В не много далечно бъдеще паркът по поречието на река Сайгон ще продължи да се свързва безпроблемно с други крайречни паркове от север на юг, свързвайки се със сродни градски зони като Binh Duong и Bien Hoa. необичайно богат“, арх. Тю каза.

Предложеният „път на наследството“ се свързва с търговския център, речен туризъм на град Хо Ши Мин. На снимката: пешеходна улица Nguyen Hue и пристанищен парк Bach Dang. (Снимка: Duy Hieu)
Предложеният „път на наследството“ се свързва с търговския център, речен туризъм на град Хо Ши Мин. На снимката: пешеходна улица Nguyen Hue и пристанищен парк Bach Dang. (Снимка: Duy Hieu)

Предложени идеи за планиране

От резултатите от проучването и практическия опит на експерти, които са били с планирането на град Хо Ши Мин почти цял живот като TS-KTS. Le Van Nam, двамата автори са предложили основните идеи за свързване на централната крайречна паркова ивица на Сайгон в „път на наследството“:

Оформяне на непрекъснато парково пространство: подробно планиране 1/500 от крайбрежния парк на Сайгон, в обхвата на обществена земя, парковата земя на проектите е възстановена. Възложете на способен инвеститор да изработи проект за цялостно обновяване и облагородяване на парка. Проектирайте зелен парк с типични дървета за град Хо Ши Мин, с тематични сегменти в хармония с общото градско пространство.

Богато пространство за разходка, идентичност и креативност: Планиране на крайречен парк с много сегменти и теми, подходящи за характеристиките на всяка зона и околния градски контекст. Ландшафтният дизайн на брега на реката е широк, ефирен и оживен. Създайте много атрактивни миниатюрни пространства, архитектурен стил в хармония със съществуващата централна част на града. Допълнителни градски удобства като осветление, седалки, обществени тоалетни, обществени фонтани за пиене, звук, водна музика, wifi, 5G, система за охранителна камера, пешеходни сигнални светлини, паркинг за велосипеди, дъждобран.

По-специално, необходимо е да се добавят зони за хранене, пазаруване на сувенири, културни продукти и др. Да се ​​подредят паметници, скулптури и релефи с теми, свързани с историята на града. Проектирайте пространства за различни възрастови групи, интересуващи се от тийнейджъри и деца, възрастни хора… с подходящи удобства.

Почитане на речния пейзаж и архитектурното наследство на градския пейзаж: Дизайнът поставя речния пейзаж като център, създавайки условия за разширяване на гледката от всички посоки към реката и към красивите крайречни пейзажи на двата бряга. Минимизирайте обектите, които могат да блокират гледката на пешеходеца към реката, проектирайте множество ъгли на гледане, гледни точки, красиви гледки към реката.

В същото време планирането и ландшафтният дизайн трябва да обърнат голямо внимание на организирането на точки за свързване между парка и градските пространства и ценните архитектурни произведения; дизайнерски гледки, красиви гледки от парка към тези работи. Предлагане на проектни компоненти за проектиране и инсталиране на декоративно осветително оборудване и дървета за консервационни работи.

Свързване на културни, туристически и търговски центрове: Проектирайте транспортна връзка от улиците Nguyen Hue, Dong Khoi, парка със статуи Tran Hung Dao през парка Bach Dang. Може да бъде от много различни материали, с опции за дизайн, избрани чрез конкурси. Дизайнът на свързващия коридор е удобен за хората да се наслаждават на парка до центровете и търговските улици. Организирайте малки площадни пространства в близост до търговски центрове, прикрепени към парка.

Мултимедийна връзка с градския транспорт: Организиране на много автобусни спирки покрай парка, така че хората да имат достъп до парка чрез удобен обществен транспорт. Проучване за организиране на повече паркинги за двуколки в близост до пешеходните надлези през парка. Реорганизирайте кейовете, така че транспортните средства да могат да се свързват по организиран начин и да увеличат броя на пътниците, достигащи по воден път.

“Днес, когато градовете се развиват, разширяват се в пространството, интегрират се в международен мащаб и разширяват разстоянието във времето от техния произход, реките се превръщат в естествено, материално и нематериално наследство. изключително ценна, е нишка на паметта, свързваща настоящето с миналото и към бъдеще. Тези наследства трябва да бъдат запазени и украсени, така че хората да имат достъп, да се насладят и да култивират привързаност към града, в който живеят. Реките трябва да бъдат организирани в най-важните обществени пространства, свързващи откритата и свежа природна среда с архитектурни произведения и пейзажи, особено произведения с традиционна стойност. , наследството на града“, арх. Чт изрази.

източник: Градски хора онлайн

Đánh giá post
Avatar of Meey Map
Meey Map là nền tảng bản đồ tra cứu thông tin quy hoạch toàn quốc, cung cấp 2 loại quy hoạch quan trọng nhất ngành BĐS là quy hoạch xây dựng & quy hoạch kế hoạch sử dụng đất. Meey Map | Tra cứu thông tin bản đồ quy hoạch Bất Động Sản

Related Posts

Bản đồ quy hoạch sử dụng đất huyện Tân Kỳ, tỉnh Nghệ An 2030

Bản đồ quy hoạch huyện Tân Kỳ, Nghệ An|Kế hoạch sử dụng đất

Bản Đồ Quy Hoạch Giao Thông Huyện Tân Kỳ được xác định theo Bản Đồ Quy Hoạch Sử Dụng Đất Năm 2020 Tỉnh Nghệ An. Tân Kỳ là…

Ban do quy hoach giao thong Thanh pho Tan An

Bản đồ quy hoạch Thành phố Tân An, tỉnh Long An Mới Nhất

Hãy cùng tìm hiểu chi tiết về bản đồ quy hoạch Thành phố Tân An tỉnh Long An. Được xác định theo Bản đồ định hướng không gian…

Bản đồ quy hoạch giao thông Bắc Ninh

Thông tin quy hoạch giao thông Bắc Ninh| Bản đồ quy hoạch mới nhất

Bắc Ninh, tỉnh thuộc vùng phía Bắc Việt Nam, hiện đang đối mặt với nhiều thách thức từ sự gia tăng dân số và lưu lượng phương tiện…

Bản đồ đường ven biển Nam Định

Bản đồ đường ven biển Nam Định| Toàn cảnh và Tiến Độ

Thông tin hình ảnh mới nhất về tuyến đường bộ ven biển Nam Định đang xây dựng qua các huyện Nghĩa Hưng, Hải Hậu và Giao Thủy, tỉnh…

Giao thong huyen Tan Bien Tay Ninh duoc quy hoach

Bản đồ quy hoạch huyện Tân Biên,Tây Ninh| Kế hoạch sử dụng đất

Bản đồ quy hoạch huyện Tân Biên tỉnh Tây Ninh thời kỳ 2021 – 2030, gồm: giao thông, công nghiệp, xây dựng, đô thị và các công trình…

Cao toc Dau Giay Tan Phu thong tin va

Khám phá bản đồ đường cao tốc Dầu Giây – Tân Phú Chi Tiết

Đường cao tốc Dầu Giây – Tân Phú, một trong những dự án quan trọng của Việt Nam, không chỉ là tuyến đường nhanh chóng, thuận tiện mà…